European Jazz Society: Ramona Horvath Quartet ft. Tony Lakatos în concert la Sala Radio din Cluj-Napoca

Sâmbătă, 6 mai 2023, începând cu ora 19:00, la Sala Radio Cluj-Napoca (Strada Donath nr. 160), Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură din București, Asociația Autism Transilvania, Radio Cluj și Kaufland România, organizează concertul de deschidere a turneului național EUROPEAN JAZZ SOCIETY: RAMONA HORVATH Quartet ft. TONY LAKATOS, cu ocazia celei de-a IX-a ediții a proiectului “SUFLET ÎN CULORI”.

Concertul va fi susținut de grupul pianistei Ramona HORVATH (România/Franța), care include pe Nicolas RAGEAU (contrabas-Franța), Minchan KIM (baterie-Germania) și-l are ca solist invitat pe celebrul saxofonist Tony LAKATOS (Germania). În deschiderea concertului va fi prezentă trupa MODIWO din Cluj-Napoca, acompaniată de tinerii Ambasadori ai Asociației Autism Transilvania.

Biletele sunt disponibile pe www.entertix.ro și www.myticket.ro. Fondurile obținute în urma vânzării biletelor vor fi direcționate către Asociația Autism Transilvania pentru a susține programul „Vreau să fiu independent!”, program care va oferi copiilor și tinerilor cu autism posibilitatea de a intra în contact cu diverse meserii, prin 5 ateliere vocaționale. Toate eforturile sunt îndreptate spre dezvoltarea, în timp, a unui serviciu permanent de ateliere protejate/economie socială și mediere pentru încadrarea în muncă, fie independentă, fie asistată parțial sau total.

Mai multe detalii pot fi găsite pe acest link.

Despre turneu

La baza acestui proiect stă ideea unei comuniuni interculturale, în care un grup european, alcătuit din muzicieni de renume internațional, din diferite țări europene (Franța, Germania, Ungaria și respectiv România), se reunesc sub semnul muzicii și al creației spontane, pentru a dialoga în limbajul universal al muzicii,  îmbinând elemente specifice din cultura și universul fiecăruia dintre cei patru muzicieni. Proiectul muzical este organizat în jurul zilei de 9 mai, Ziua Europei, această dată fiind aleasă în mod special pentru a sublinia unitatea Europei, comuniunea și colaborarea între artiștii europeni, în spiritul unei muzici care se va naște și derula spontan, într-o manieră organică, creând astfel momente unice de simbioză și dialog, pe scenă, în fața publicului. Data de 9 mai reprezintă, de asemenea, și ziua victoriei, ziua în care cel de-al doilea Război Mondial a luat sfârșit. După anii 50′ și până la căderea comunismului, în toate țările din estul Europei, muzica de jazz a fost extrem de redusă la tăcere, până în punctul de a fi interzisă. Muzicienii din toate aceste țări nu s-au lăsat descurajați și au căutat inspirație în muzicile lor naționale reușind să creeze astfel o identitate europeană. Astăzi, muzica de jazz a devenit o muzică internațională, de circulație largă, pe tot mapamondul. „European Jazz Society” își dorește să reunească și să promoveze cu precădere muzicienii europeni de jazz, care, pe de o parte, reprezintă cu legitimitate muzica de jazz de tradiție, iar pe de altă parte, aduc prin personalitatea lor un suflu nou, inovator, personal. 

Ramona Horvath, inițiatoarea grupului „European Jazz Society” își propune ca în fiecare an să reunească muzicieni diferiți din Europa, pentru a facilita cât mai mult colaborările și schimburile de experiențe muzicale dintre muzicienii europeni de jazz. Pentru turneul 2023, cvartetul de jazz este format din: Ramona Horvath, pian (România/Franța), Tony Lakatos, saxofon (Ungaria/Germania), Nicolas Rageau, contrabas (Franța) și Minchan Kim, baterie (Germania). Cu această formație, Ramona Horvath a efectuat un turneu de mare succes în Franța (noiembrie 2022) și tot în aceeași formulă au fost prezenți în cadrul Festivalului Internațional de Jazz de la București (septembrie 2022).

Despre proiectul ,,Suflet în Culori’’:

Proiectul caritabil ,,Suflet în Culori’’a luat ființă în 2014 ca o îmbinare a dorinței Asociației pentru Muzică, Artă și Cultură din București de a oferi sprijin pentru persoanele aflate în dificultate și copiii diagnosticați cu autism din București. Începând cu 2022, cu ocazia concertului de închidere a turneului național FIORI E COLORI, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și-a dorit din nou să susțină cauza copiilor cu autism și în alte orașe ale României. Astfel, acest concert a fost dedicat copiilor cu autism aflați în grija Asociației Autism Transilvania din Cluj-Napoca, iar fondurile obținute din vânzarea biletelor au fost direcționate către programele de terapie desfășurate de peste 16 ani în comunitatea clujeană. În edițiile precendente, fondurile au fost direcționate către Asociația Help Autism din București. Mai multe detalii, atât despre proiectul inițiat de Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură, cât și despre edițiilor precedente ale proiectului găsiți pe: http://musicarte.ro/suflet-in-culori/ 

Despre Asociația Autism Transilvania:

Asociaţia Autism Transilvania, prezentă de peste 16 ani în comunitatea clujeană, este furnizor acreditat și licențiat de servicii socială și oferă o largă paletă de servicii sociale, de educare și recuperare, adresate copiilor și tinerilor cu tulburări din spectrul autist și alte cerințe educative speciale. Luptăm să schimbăm percepția eronată asupra autismului, să producem o schimbare în mentalitatea și atitudinea socială față de persoanele cu autism. Pe lângă serviciile de terapie specializate, vom demara programul ,,Vreau să fiu independent!’’, prin care ne dorim sa creăm contextul ca beneficiarii să își descopere și dezvolte interese specifice care se pot transforma în abilități necesare dobândirii unei loc de muncă.

Despre artiști:

RAMONA HORVATH este stabilită la Paris unde s-a impus deja ca unul dintre cei mai activi muzicieni de pe scena jazz-ului francez si este in plina ascensiune pe scenele europene, având o activitate concertistică atât în sălile mari de concerte din Europa (Sala Radio ORF din Viena, Opera Nationala Maghiara din Cluj, Ateneul Roman, Bosendorfer Hall din Viena, Grand Theatre d’Angers, Palazzo Madama Torino, …etc) , în festivaluri (Franța, Italia, Spania, Austria, Portugalia, Belgia, Ungaria, etc.), dar și în cele mai cotate cluburi de jazz din Europa (Lisabona, Viena, Roma, Paris, etc.). Până acum, ea a lansat la celebra casa de discuri franceză Black&Blue,  trei albume în formule diferite: trio, cvartet și duo, primite cu căldură de presă (Libération, Jazz Magazine, Jazz Hot, Pianiste Magazine, Classica, Télérama, etc.). Cel mai recent album al ei „Le Sucrier Velours” (în duo cu contrabasistul francez Nicolas Rageau) a fost unanim lăudat și de presa internațională (SUA, Austria, Ungaria, Olanda, România, etc.). 

Ramona a absolvit Conservatorul de Muzică din București și este în prezent unul dintre cei mai cunoscuți pianiști de jazz virtuozi români, cu un repertoriu muzical variat. A fost studentă și apoi parteneră de scenă a celebrului pianist Jancy Korossy, recunoscut mondial, alături de care a susținut numeroase concerte la două piane, în România și în străinătate (Germania, Austria, Ungaria, Italia, Spania, Portugalia…). Cei doi pianiști au înregistrat un album la compania Electrecord, intitulat „Dor De Acasă” (2008), album premiat „Cel mai bun disc de jazz al anului” (România, 2009). Ramona a atras atenția și televiziunii naționale române TVR – prin posturile Internațional și Cultural, care au difuzat mai multe portrete/documentare despre cariera pianistei intitulate „Români de succes din diaspora”. Recent, Ramona Horvath a apărut și la televiziunea franceză TV5. Pentru mai multe detalii, puteți vizita site-ul artistei: www.ramonahorvath.com

TONY LAKATOS – este considerat unul dintre cei mai importanți saxofoniști tenor ai zilelor noastre, cu o carieră impresionantă, prim solist al Frankfurt HR Big Band, a colaborat cu imenși muzicieni de jazz pe toate scenele lumii precum: Al Foster, Billy Hart, George Mraz, Billy Drummond, Anthony Jackson, Joe Lovano, Michael and Randy Brecker, Cecil McBee, Kirk Lightsey, Dave Kikoski, The Mingus Big Band, Art Farmer, Kenny Werner, etc. Laureat al premiului presei germane „Deutsche Schallplatten Preis” (2009), concertează pe toate meridianele în diferite formații, în nume propriu sau ca și invitat de onoare (guest star). Până în prezent, Tony Lakatos a înregistrat ca leader și side man,  în jur de 300 de albume. Este invitat să susțină workshop-uri și masterclass-uri în toate colțurile lumii: Rotterdam, Amsterdam, Arnheim Konservatorium (Olanda); Graz, Wien Konservatorium (Austria); Fredericksburg Mary Washington College (USA); Royal Academy of Music London, Birmingham Music Depart. (UK); Bela Bartok Music Academy Budapest (Hungary); Yamaha School Hamburg, Hochschule für Musik Nürnberg (Germany); Saxophone Society Bangkok (Thailand); Seoul (South Korea) și Taipei (Taiwan).

NICOLAS RAGEAU Contrabasist parizian foarte activ, a acompaniat, colaborat și/sau înregistrat cu celebri muzicieni precum: Johnny Griffin, Benny Golson, Kenny Wheeler, Stéphane Belmondo, Paolo Fresu, Manu Katche, Michel Graillier, Alain Jean-Marie, André Villeger, Valery Ponomarev, Peter Bernstein, Yannick Rieu, Tony Lakatos, Karl Martin Almqvist, George Brown, Oliver Johnson, Frank Gant, Sara Lazarus, Sofie Sorman, Anne Ducros, etc. Între 1994 și 2000 s-a stabilit la New York timp în care a participat activ la primele ore ale clubului de jazz „Small’s” devenind astfel unul din muzicienii de referință ai acestui club. La acea vreme, împreună cu saxofonistul Grant Stewart, făcea parte dintr-un cvartet franco-american care a făcut turnee în Franța și Europa, din 1996 încoace. Activitatea sa a fost până acum foarte importantă în cluburile de jazz pariziene (Petit Opportun, Sunset/Sunside, New Morning, Franc-Pinot, La Villa, Bilboquet, 38 Riv’, Caveau de la Huchette, Petit Journal St Michel și Montparnasse, etc.). Timp de câțiva ani a fost membru al orchestrei celebrei case Duc des Lombards. De asemenea, a fost prezent la numeroase festivaluri din Franța și din străinătate (Marciac, Montlouis, JVC/Paris La Villette, Radio-France, Roma Jazz Festival, Bucharest Jazz Festival, Santa Lucia Jazz Festival, Pamplona/St Fermin Jazz Festival, Toledo Jazz Festival, etc.) și pe scenele multor orașe europene (Madrid, Lisabona, Budapesta, Viena, Bruxelles, Frankfurt, Stuttgart, etc.). Din 2015, Nicolas a investit enorm în colaborarea cu pianistă de jazz Ramona Horvath. Au înregistrat împreună, până acum, 3 albume și în prezent desfășoară mai multe proiecte în duo, trio sau cvartet. Nicolas a înregistrat două albume sub numele său, unul la începutul anilor 2000, intitulat „Made in France”, cu saxofonistul Grant Stewart și trompetistul Joe Magnarelli, un album primit cu căldură de presă. În 2013, Nicolas a lansat un alt album intitulat „La complainte de la Tour Eiffel”, alaturi de Alain Jean-Marie, Clotilde Rullaud si Philippe Soirat. În 2019, a înregistrat un album duo în colaborare cu pianista Ramona Horvath, „Le Sucrier Velours”. Nicolas Rageau apare pe circa 20 de albume,  fiind și subiectul a două portrete în presa de specialitate franceză Jazzman și JazzHot.

MINCHAN KIM –  tânăr baterist excepțional stabilit în Germania (de origine sud coreean), face parte din noua generație de muzicieni puternic legați de tradiția jazzului, dar care aduc un val nou. De câțiva ani, face parte din grupul celebrului saxofonist Jesee Davis, alături de care a întreprins numeroase turnee în toată lumea. În paralel, acompaniază și colaborează deja cu nume mari precum:  Kenny washington (vocal), Alain Jean Marie, Jim Snidero, Gael Horellou, Damon Brown, Martin Jacobsen, Pierrick Pedron, Sara Lazarus, Martin Speake, Paul Kirby, etc. A participat până în prezent în diferite festivaluri precum The Edinburgh Jazz Festival, Beijing Jazz Festival, London Jazz Festival, precum și în alte cluburi de jazz de top din Europa, cum ar fi: Marians jazz room (Bernin Switzerland) Ronnie Scotts, Pizza Express, The Jazz Bar (UK), Unterfahrt, Jazz Keller, Birdland (Germany), etc.

Partener media: Inspire Now

Sursă: comunicat de presă