Piața de flori altfel, în acest an cu mai multe surprize și mai verde – Strada Potaissa, ediția a VII-a

Primul street delivery din țară costumat într-o piață de flori atipică prinde viață pentru al șaptelea an la rând.  

Asociația Daisler vă invită să redescoperiți strada Potaissa din Cluj-Napoca, stradă care devine între 1 și 5 iunie Piața de flori altfel a orașului. Evenimentul, ajuns un reper pentru amatorii de transformări urbane din România, propune în premieră un program care depășește limitele fizice ale străzii cunoscute tuturor clujenilor, cu mici evenimente satelit în mai multe zone ale orașului, organizate în premieră alături de Universitatea Tehnică din München (Facultatea de Arhitectura Peisajului și Peisagism Industrial Germania), Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (Facultatea de Arhitectură) dar și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (Catedra de Peisagism). 

Programul pregătit de organizatori în acest an conține atât intervenții inedite la fața locului, dar și cel mai lung program din ultimii 3 ani, cu activități de la 10 dimineața și până la ora 23 în fiecare dintre cele zile ale vacanței prelungite de 1 iunie.  

Peste 15 vendori din mai multe județe ale țării ajung la Piața de flori altfel și expun o paletă cu adevărat diversificată de plante la ghiveci și nu numai, de la aromatice pure dar și aromatice în combinații inedite (mentă cu gust de lămâie, oregano picant), până la lavandă înflorită, plante mediteraneene (măslini, portocali, lămâi etc), plante suculente și de interior (celebra Monstera, Chlorophytum, Ficus Elastica și nu numai) dar și cel mai picant ardei iute din lume, Carolina Reaper, cu 2.2 milioane de unități de iuțeală pe scara Scoville. Nu pierdem din vedere nici plantele de sezon, va fi o frenezie de mușcate și begonii, dar și alte flori și arbuști pentru balcoane și grădini, iar miresmele vor fi de-a dreptul senzaționale.  

Program muzical e oferit de Wolfpack Digital 

Seară de seară DJ-ul rezident Digitalove va da startul ritmurilor urbane de la ora 18, în vreme ce de la ora 20, trupe locale vor performa în format acustic.  

Printre artiștii confirmați se numără eve, Indie Folker, Cosmin și Patricia și Marquis Noir.  

Oaspeți pe strada Potaissa 

10 studenți ai Technische Universität München alături de decanul Facultății de Arhitectură a Peisajului și Peisagism Industrial – Udo Weilacher – ajung la Cluj-Napoca pentru a lucra alături de 10 studenți români ai Facultății de Arhitectură – UCTN și decanul acesteia – Șerban Țigănaș – într-un proiect construit pe parcursul a aproximativ 4 luni de zile. Lor li se adaugă studenți ai catedrei de la Peisagism de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj, sub coordonarea profesorilor Sonia Bodea și Păunița Boancă.  

Inspirați de esența transformatoare a străzii Potaissa, studenții vor lucra în echipe mixte pentru a pune în scenă 10 instalații formate din scaune pliabile, instalații care vor funcționa ca niște „vehicule de transformare urbană”. Studenții vor realiza interviuri cu trecătorii despre importanța spațiilor publice din jurul nostru, iar sâmbătă, 3 iunie, de la ora 16, pe strada Potaissa va avea loc o prezentare a concluziilor la care au fost invitați reprezentanți ai Primăriei, dar și ai Ordinului Arhitecților din România – Filiala Transilvania și ai Uniunii Arhitecților din România – filiala Cluj.

Sustenabilitate pe strada Potaissa: 

Toate ambalajele folosite de vendorii de pe strada Potaissa sunt realizate din materiale compostabile sau reciclabile. Ne mândrim că punem osul la eforturile colective din jurul nostru și-ți mulțumim și ție că ești în asentiment cu noi. De exemplu, la barul Atelier Cafe berea va fi vândută în sticle de 0,5 litri returnabile (se percepe o garanție pentru sticlă) și în pahare draft (se va percepe o garanție pentru pahar), în vreme ce vinul va fi servit doar în pahare de sticlă. Apa va fi comercializată doar în recipiente de sticlă, returnabile și acestea.  

De altfel, plantele și florile vor fi comercializate în premieră în ambalaje compostabile (fie din hârtie, fie  realizate din amidon de porumb, imprimate cu cerneală non-toxica pe bază de plante). 

Masa Bunei Vecinătăți 

Unul dintre reperele așteptate de toată lumea cu mic, cu mare, e Masa Bunei Vecinătăți. Astfel, duminică, 4 iunie, între orele 13-15 toate activitățile comerciale vor fi sistate, iar vendorii se vor așeza alături de vizitatori la ceea ce a devenit deja o tradiție pe strada Potaissa, Masa Bunei Vecinătăți. Participarea e condiționată de aducerea unui preparat de acasă (de la fructe și legume, la limonadă, zacuscă, clătite, orice e permis). Ne așezăm la masă necunoscuți, ne ridicăm prieteni și astfel sudăm comunitatea.

Partener media: Inspire Now

Sursă: comunicat de presă